Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Predlo`iti i osnivanje Zavoda za kulturu vojvo|anskih Hrvata

U povodu nacrta odluke o osnivanju zavoda za kulturu za četiri vojvođanske nacionalne manjine, kojega je krajem prošle godine donijelo Izvršno vijeće AP Vojvodine, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić uputio je pismo pokrajinskom tajniku za kulturu i obrazovanje Zoltánu Jegesu i pokrajinskom tajniku za nacionalne manjine upravu i propise Tamásu Korheczu. 
U pismu Zoltánu Jegesu stoji da je »prema informacijama s internet stranice Izvršnoga vijeća AP Vojvodine, na sjednici 18. prosinca 2007. godine na Vaš prijedlog pokrajinska vlada donijela nacrt odluke o osnivanju četiri ustanove za kulturu – Zavoda za kulturu vojvođanskih Mađara, Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumunja, Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina i Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka. Držimo nedopustivim da se istodobno ne osniva i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, jer su Hrvati po brojnosti druga manjinska zajednica u Pokrajini, a uz to je hrvatska manjina tzv. nova manjina, bez tradicionalne manjinske infrastrukture i tek s elementarnim institucijama, iz čega proizlazi i važnost osnivanja ovakvog zavoda za hrvatsku manjinsku zajednicu«, navodi se u pismu, te moli tajnika »da predloži dopunu nacrta odluke, tako da se pokraj nabrojana četiri zavoda, u odluci predloži i osnivanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata«.
U pismu upućenom Tamásu Korheczu, Kuntić tajnika podsjeća da je stranka još prije dva mjeseca imala informaciju da se sprema donošenje odluke iz koje će vojvođanski Hrvati biti izostavljeni i da su mu u tom povodu »uputili dopis 29. listopada 2007. godine, kao pokrajinskome tajniku u čijem su djelokrugu i pitanja nacionalnih manjina, što je očevidno bilo bez ikakva učinka.«
»Budući da ste pravnik čija je specijalnost zaštita manjinskih prava, posebno ističemo da je takvo postupanje kršenje Sporazuma o zaštiti manjina između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore o zaštiti prava hrvatske manjine u Srbiji i Crnoj Gori i srpske i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj iz 2005., osobito članka – 1. (‘Stranke će osigurati pripadnicima manjina pravo na izražavanje, očuvanje i razvijanje njihova nacionalnog, kulturnog, jezičnog i vjerskog identiteta’), članka 2. (‘Stranke se obvezuju da će pripadnicima manjina osigurati … kulturnu autonomiju, održavanjem, razvojem i iskazivanjem vlastite kulture, te očuvanjem i zaštitom svojih kulturnih dobara i tradicija – pravo na očuvanje nacionalnog identiteta i vjeroispovijesti’), 5. (‘Stranke … poticat će osnivanje kulturnih i prosvjetnih centara kao i rad drugih ustanova nacionalnih manjina na području Republike Hrvatske, odnosno na području Srbije i Crne Gore’) te 10. (‘Stranke će podupirati istraživanja iz područja povijesti, kulture i položaja manjina’)«, navodi se u pismu, u kojem se tajnika moli da u okviru svojih ovlasti, u koje nedvojbeno spada i ostvarivanje manjinskih prava, »poduzme mjere radi dopune nacrta rečene odluke, tako da se pokraj nabrojana četiri zavoda, u odluci predloži i osnivanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata«.
g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika